For tiden kører der i DRTV en serie (Tilbage til naturen), hvor kommunerne bliver inviteret til at deltage i en konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. Og minsandten om ikke Viborg er med i denne konkurrence.
Og jeg som troede, at man i Viborg kun tænker på at få motorvej. Dette sammenholdt med, at motorveje harmonerer dårligt med vild natur. Der gror ikke mange vilde blomster på en 4-sporet asfaltvej.
Konkurrence er godt, siger nogen. Meget tyder på, at transportpolitikken i Danmark er drevet af konkurrencen mellem byerne og den vækst, man har en blind tillid til, følger med. Og i den skønne by Viborg oplever man sig åbenbart helt hægtet af. Ikke mindst når de sammenligner sig med Silkeborg med motorvej og vækst i antal borgere.
Denne vækst skal motorvejen næppe have hele æren for. Det skyldes sandsynligvis i højere grad et nært forhold mellem en byggematador og lokale politikere. Men denne vækst er absolut ikke uproblematisk, fordi der jo forventes kommunale velfærdsydelser i form af bl.a. børnepasning og skole, hvilket ikke er fulgt med væksten.
Og trafikken i byen og omegnen er øget. I særdeleshed er vejen mod Viborg (rute 52) blevet voldsomt belastet efter motorvejsåbningen.
Mange steder i landet er vækst ikke fulgt med en motorvej, fx på Lolland. Det er et usikkert trumfkort at satse på.
Èn form for vækst er dog sikker med flere motorveje: Der kommer flere biler i samfundet på vejene, i boligområderne, ved indkøbscentre og andre steder.
Man vil også gerne have vækst i turismen på Hærvejen. Og samtidig vil man have en motorvej i samme område. Jamen det vil da også være dejligt at ”nyde” støjen fra (el)bilerne på sin vandretur.
I vores lille land har vi allerede et velfungerende netværk af veje, som godt nok skal vedligeholdes og i nogen grad udbygges som f.eks. A13 til 2+1 vej. I Viborg har man sågar 2 krydsende hovedveje.
Læserbrev i Viborg Folkeblad 7. juli 2023 af Ellen Odgaard, Ry, Jyder Mod Overflødige Motorveje.