Pinsetræf mod motorvejen

Århus Nord mod Motorvejen og Jyder Mod Overflødige Motorveje holder Pinsetræf.

Af Søren Plum – maj 2005

Århus Nord mod Motorvejen og Jyder Mod Overflødige Motorveje holder Pinsetræf i Virup skov ved Hjortshøj fra fredag eftermiddag/aften den 13. maj til mandag middag den 16. maj 2005 – fra Århus til Hjortshøj er der gratis tog.
Lejren ligger midt på den kommende motorvej Søften-Skødstrup, som Århus Amt nu bygger, i det skjulte betalt af staten.
Vi har et stort og et lille cirkustelt, et mødetelt, et bartelt osv.
Man kan være der i hele tidsrummet eller blot deltage ved enkelte arrangementer. Arrangementet er gratis, men mad, drikke mv. koster selvfølgelig penge.

Første spadestik

I forbindelse med amtsborgmester Johannes Flensted Jensens første spadestik til byggeriet af motorvejen mellem Søften og Skødstrup gennemførte Århus Nord mod Motorvejen og Jyder Mod Overflødige Motorveje aktioner og happenings. Første dag, den 29. marts byggede aktivister et fugletårn, der skal bruges til at holde udkig med amtets natur- og miljøødelæggelser.

Jens Galshiøt

Dagen efter rejste aktivister en skulptur af kunstneren Jens Galshiøt. Den rygende Frihedsgudinde hedder “Freedom to pollute”. Aktionerne var ikke mindst et resultat af et meget vellykket og velbesøgt inspirationsmøde, som Jyder Mod Overflødige Motorveje holdt i Ry den 19. februar 2005. Det tætte samarbejde mellem de to græsrodsbevægelser fortsætter i den kommende tid i Egådalen.

Pressemeddelelser fra den 17. maj og den 18. maj 2005:

Skilte ved motorvej

Motorvejsmodstandere sluttede et fælles pinsetræf med at opsætte skilte ved Århus Amts byggepladser i forbindelse med byggeriet af Søften-Skødstrup motorvejen.

A Århus Amt er ved at bygge den til dato mest overflødige motorvej, “Molbomotorvejen” som modstanderne har kaldt den nye motorvej Søften-Skødstrup fordi den angiveligt skulle føde Djursland og løse trafikproblemer på Grenåvej, men i stedet trækker den mere trafik til Århus og flytter nogle af bilerne over på den lige så trafikplagede Randersvej.
De to organisationer Jyder Mod Overflødige Motorveje og Århus Nord mod Motorvejen, der afholdt et fælles træf her i Pinsen i Virupskoven ved Hjortshøj, markede afslutningen på et vellykket træf med at opsætte skilte ved flere af Århus Amts byggepladser langs den nye motorvej.
 
“Amtet har jo ikke selv sat byggepladsskilte op til forklaring af hvad man er i færd med, så nu har vi gjort det for dem”, siger formanden for Århus Nord mod Motorvejen, Søren Egge Rasmussen. ” Vi har blot tilladt os at ændre lidt på amtets logo, der viser en bølget å og et anker. Nu er åen blevet en vej og ankret erstattet med et bilrat.”
“Helt konkret ødelægger amtet flere åløb, bl.a. dér hvor vi holdt træf i Virupskoven”, fortsætter Julie Albeck, talsmand for Jyder Mod Overflødige Motorveje. “Over denne å satte vi under træffet en seks meter høj Fredsport efter kinesisk/japansk inspiration”
 
På pinsetræffet diskuterede man bl.a. civil ulydighed og ikke-vold inspireret af den bevægelse Ghandi startede for 75 år siden i Indien, og opsætningen af skiltene ved flere vejbyggepladser er et første resultat af at denne diskussion vil medføre en ny type aktioner fra motorvejsmodstanderne.
“Opsætninge af skiltene er måske ikke helt efter reglementet. Men vi gør det helt åbent for at påvise den helt unødvendige ødelæggelse af naturen, som denne forfejlede trafikinvestering medfører”, siger Søren Plum, næstformand i Århus Nord mod Motorvejen. “Vi ved jo godt at det er for sent at stoppe denne motorvej, men derfor mener vi stadig at trafikpolitikken burde lægges helt om i mere bæredygtig retning”, slutter han.