Referat fra årsmøde i JMOM søndag den 27. april 2025
Oplæg ved Jette Gottlieb med debat:
”Bilen er fremragende, den bliver bare misbrugt.”
Trafikhandleplaner gennem de seneste mange år har underliggende haft bilismen i fokus ”Hvordan kan vi fremme bilismen” –. Vi må finde en struktur, hvor bilen ikke bliver misbrugt. Beslutningstagerne har ikke taget konsekvensen af trafikeksperters viden om, hvor hurtigt nye og større veje sander til, og hvordan vejbyggeri derfor kun uhyre kortvarigt løser trafikale problemer.
Vi har et øget transportbehov.
En tredjedel af befolkningen kan ikke bare tage en bil. (De er for gamle / for unge / har ikke råd / har ”kun” én bil i husstanden / ønsker ikke at belaste miljø og klima med deres bilkørsel. )
Opgaven er at få vendt den onde cirkel, som den kollektive transport er inde i:– Få passagerer betyder at ruter nedlægges, derfor passer det tilbageværende sparsomme kollektive tilbud for færre personer – etc.
Den simple løsning er at styrke den kollektive trafik, men det går kun den modsatte vej.
Modeller for den kollektive trafik, foreløbige, udarbejdet af den dertil nedsatte kommission:
- Vi gør som vi plejer – nuværende organisering fortsætter
- Fratage regionerne ansvaret for den kollektive trafik og giver det til kommunerne (startskud til at nedlægge regionerne) – Problem med dette: kommunerne konkurrerer indbyrdes og har ikke overblikket til at skabe et sammenhængende trafiksystem.
- Gøre kollektiv trafik til et regionalt ansvar. Skåne bruges som eksempel, men man indregner i det danske forslag ikke, at der er behov for en startinvestering, og heller ikke, at regionerne skal samarbejde med kommunerne, som har lokal viden.
- Staten ejer og finansierer transportselskaber.
Vi centraliserer generelt mere og mere. Stordriftsfordelene høstes centralt, mens man sidder tilbage med ulemperne lokalt / privat. Den øgede trafik og de længere afstande til skole og aktiviteter har fx taget børnenes bevægelsesfrihed, fordi det er blevet for langt eller for farligt for dem at cykle.
Hvilke transportbehov skal løses?
Bolig – arbejde
Hjem – skole
Møder i byen om aftenen (Dette glemmes ofte i ruteplanlægningen)
Spørgsmål: Hvad skal der til for at vende den almindelige borger?
Bekvemmelighed er den største barriere. Og vane.
Vi er nødt til at tage økonomiske midler i brug for at hjælpe den personlige moral.
Spørgsmål: Det er ikke pga. transportbehov, der bygges motorveje?
Jette G.: Transportlobbyen styrer. Også godstransport med superlastbiler presser vejenes kapacitet. Netkøb har nok øget transporten, fordi varer fragtes til kunderne på kryds og tværs.
Hvis lastbiltransport kombineredes med containeromladning til godstog eller skibe, behøvedes der meget mindre lastbiltransport. Kræver nem omladning.
De fem mest truende anlægsprojekter:
- Egholmforbindelsen.
- Hærværksmotorvejen – som laves i bidder.
- Als- Sund-broen. Danfoss lobbyer for den, de vil gerne have arbejdskraft fra Odense.
- Kattegatforbindelsen.
- Lynetteholmen – i virkeligheden meget langt fra Kbh.s centrum – og øen er 4 meter høj, mens højvandssikring kræver 7 meter. Man binder hovedstadens økonomi.
Transportens store problem er, at der ikke er en overordnet landsplan.
IP 35 er der to forligskredse, fordi Alternativet og Enhedslisten er ikke med i vejdelen, men cykel og tog. Radikale er imod Egholm, men med i det øvrige. Ordførerne fra partierne i forligskredsen sidder i forligskredsen. De er afhængige af input fra embedsmændene. Trafik har lavstatus i politik.
Klima skal tages i betragtning i lovgivning / beslutninger. Der er tit klimavurderinger i slutningen af de konkrete love. Desværre er vurderingerne ofte en sludder for en sladder og medfører ingen konsekvens i form af ændringer af projektet.
JMOM-generalforsamling
1. Årsberetning v. Ellen Odgaard
2. Regnskab og fremtidige udgifter – stillingtagen til fortsat medlemskab af Borgerbevægelsen, kontingentbeløb mm.
Regnskabet godkendt. Diskussion om gebyrer – kan vi spare noget af det?
Indtægterne er mindre efter at Jydebrev udsendes på mail, nok fordi folk ikke får en fysisk ”huskeseddel”– Runa skriver ud til medlemmerne med opfordring til at betale.
Borgerbevægelsen (Bob): Gebyret er sat ned til 1.000 kr. Vi vedtog fortsat at betale også for det kommende år. Vi kunne godt tænke os at vide, hvad der sker. Referatet fra Bobs generalforsamling skal sendes til JMOM’s mailgruppe og til vores medlemmer og på hjemmesiden.
3. Valg til bestyrelsen, herunder kasserer:
Anne Birgitte Levisen, Ellen Odgaard, Thomas Tjørnehøj, Runa Sand, (kasserer), Poul Ganer
4. Valg af revisor: Jette M. Søgaard
5. Forslag til aktiviteter det kommende år.
Tips om ny hjemmeside: Dukop.dk. Åbne for enhver henvendelse om aktiviteter.
Er der en bod til os i BOB på Klimafolkemødet i Middelfart? Per spørger Niels Aagaard. Vi kan under alle omstændigheder lave en happening – eller flere – på gaden mellem boderne.
Ellen vil undersøge, hvad vi har af materialer – taler med Nanna – og lave et opgraderet kort af motorvejsprojekter som stor plakat.
6. Evt.: JMOM har en Lavu – vil Nødbremsen have den? Runa spørger dem.
Referent Runa