en KATTEGATFORBANDELSE

har efterhånden luret over Samsø i mange år, uden at nogen af os rigtig har taget det alvorligt. ” Det er alt for stort et projekt, bare for at komme lidt hurtigere fra Århus til København!” har det lydt igennem årene. – Så fik vi en regering der gjorde store dyre biler billigere, satte hastighederne op på vejene og som kunne finde privat finansiering til en motorvejsforbindelse over Kattegat. Der var pludselig flertal for at lave en forundersøgelser til 60 mill.kr og Sund og Bælt m.fl. gik i land på Samsø. 

Så vågnede vi op – Vi siger STOP!  

I efteråret 2019 startede ikke mindre end 3 forskellige grupper – en aktivist-/ en kunstner-/ og en tværpolitisk gruppe. Aktivist- og kunstnergruppen blev hurtigt synlige med aktioner på øen og ved færgerne, hvor de solgte klistermærker til bilerne og muleposer med logoet NEJ TIL BRO OVER SAMSØ. Alle 3 mødes løbende, og den 18. 1. 2020 indkaldte vi fra den politiske gruppe til stiftede generalforsamling i foreningen STOP MOTORVEJ OVER SAMSØ. Vi er nu ca. 700 medlemmer.

Kommunalbestyrelsen på Samsø har sagt nej tak til at være med i Kattegatkomiteen, og der er en fælles tværpolitisk holdning til, at vi ikke ønsker en bro eller motorvejsforbindelse over Samsø. Foreningen vil nu arbejde hårdt på at pengene i stedet bliver investeret i kollektiv transport, der skal udbygges, hvis vi skal nå målet med 70% reduktion i CO2 udledningen i 2030.

Vi har, siden vi kom i aktion på Samsø haft, et tæt og meget konstruktivt samarbejde med foreningen på Røsnæs, med Bæredygtig Trafik og med Danmarks Naturfredningsforening her på Samsø og fra Odder, hvor der den 17. marts bliver et samlende møde omkring modstanden.

Kik gerne: hjemme-/facebooksiderne STOP MOTORVEJ OVER SAMSØ.DK  https://stopmotorvejoversamsoe.dk 

Den Facebook-side, hvor der er flest medlemmer og mest seriøs debat og information er Kattegatforbindelse – nej tak. Den administreres af Morten Telling.  http://www.nejtilmotorvej.nu/   og Facebookside: Nej til motorvej på Røsnæs

Morten Telling har også lavet en hjemmeside sammen med et par af dem fra Røsnæs: http://kattegatforbindelsenejtak.dk/ – Her findes links bl.a. til de officielle politiske dokumenter fra Trafikministeriet og Vejdirektoratet.

Jette M. Søgaard