Med fly til Berlin…?

At toget er et indlysende valg for en tur mellem Danmark og Berlin burde være en gammel nyhed. Men åbenbart ikke for gratisavisen Nyhedsavisen, som måske tager sit navn lidt for bogstaveligt…?

Af Thomas Tjørnehøj – Debatindlæg sendt til Nyhedsavisen, 5. marts 2008

I Nyhedsavisen lørdag d. 1. marts var der tre spændende sider om et par af Berlins utallige facetter. Desværre var beskrivelsen af tilrejsemulighederne ikke lige så interessante. Det mest oplagte transportmiddel, for en destination så forholdsvis tæt på Danmark som Berlin, nævnes nemlig ikke med et eneste ord.

Toget er mere komfortabelt end bussen og billigere end flyet – med priser fra 299 kr. for en enkeltbillet fra de fleste stationer i Danmark, inkl. pladsreservation og “gratis” børn under 16 år. Der er daglige, direkte afgange fra både Århus og København. Bor man ikke i nærheden af Billund eller Kastrup, er toget også konkurrencedygtigt på rejsetiden. Og kan man klare at skifte tog i Hamburg, er der forbindelse hver anden time.

Det indlysende valg

Når selv vor statsminister, Anders Fogh Rasmussen, og hans gode ven, USAs afgående præsident Bush – som måske de sidste to mennesker i verden – er begyndt at tage CO2-udledninger og klimaforandringer alvorligt, virker det temmelig malplaceret af Nyhedsavisen kun at nævne fly og bus som rejsemulighed til Berlin, når toget både er billigere, har mange afgange og er et af de mest miljøvenlige transportmidler, der findes.

Jeg har besøgt Berlin adskillige gange de sidste 16 år. Og pånær en enkelt bustur, som ikke kalder på en gentagelse, har det været med tog hver gang. Ikke fordi jeg har nogen særlig interesse i at anbefale dette transportmiddel, men andre muligheder har end ikke været overvejet. For en rejse af den længde over land har toget været det indlysende valg.

Så med mindre avisen er betalt af et luftfarts- eller busselskab er der kun to ting at sige:
Velkommen til 2008!
Og:
Om igen!

Thomas Tjørnehøj
Best.medl. “Jyder Mod Overflødige Motorveje”
Emborgvej 109
8660 Skanderborg